Rommens hemmeligheder

Hvorfor er rom sødere end fx whisky?

De fleste forbinder rom med en sød spiritus. Det er nærliggende at tro at dette hænger sammen med at rom er lavet på sukkerrør – men når rommen er destilleret færdig er alt sukker omdannet til alkohol. Dvs. at hvis en rom er sød – så er det noget den er blevet tilført efter den er blevet destilleret; enten ved tilsat sukker eller aromastoffer – eller fordi den har lagret på fade der tidligere har været brugt til en sød spiritus, fx sherry.

Dermed ikke sagt, at man ikke i nogle typer af rom kan ane nogle af smagsstofferne fra sukkerørerne (fx noter af græs, ananas, korn osv. som man kender det fra friskpresset sukkerrørjuice), men nydestilleret rom er ikke sød i traditionel forstand.

Størstedelen af den rom der sælges i Danmark er tilsat sukker - uden den fremgår af etiketten fordi vi har en forventning om det skal være sødt og fordi man groft sagt kan få hvad som helst til at smage godt hvis man tilsætter sukker.

Hos Skotlander Rum tilsættes der ikke sukker til produkterne.

 

Hvor gammel skal rom være?

Det er en udbredt misforståelse at jo ældre rom er, jo bedre er det. Det er sandt at en stor del af god rom har nogle år på bagen - men faktisk er alderen ikke en særlig god indikator for kvaliteten.

Typisk bliver rom nemlig markedsført på deres alder og da meget rom bliver produceret i lande uden for EU der har en mere lempelig lovgivning end os, bliver der solgt en del rom som i bedste fald mangler klar information og i værste fald er decideret vildledende. Når du ser en rom med fx tallet 10 på etiketten så tjek om der rent faktisk står år efter tallet og om der står den er lagret ellers er det nok bare et billigt salgstrick.

Rom på fad fordamper med ca. 6 % om året – dvs. at hvis en rom har lagret i 15 år, så er der ikke ret meget tilbage i tønden. Det betyder også at prisen vil være ret høj – så hvis du står med en caribisk rom på 15 år til 199 kr så indikerer det, at der er noget der ikke hænger sammen.

Kvaliteten af den rom som bliver lagt på fade har også en betydning for det færdige resultat.En dårligt destilleret rom med alt for mange urenheder og kemiske stoffer som burde være blevet fjernet i processen, kan ende med at smage rigtig godt hvis den bare ligger længe nok.

Så næste gang du går ned til din lokale rompusher, så spørg ikke kun til alderen men fx også til oprindelseslandet, destilleringsmetoden, råvarerne og ikke mindst til fadene.

Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nordjyske IKT-klynge. Vi samler en lang række af Nordjyllands stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet      Region Nordjylland      Business Region North Denmark      IKT-erhvervet i Nordjylland      Aalborg Kommune