It-forskning i verdensklasse har superstjerne-udfordringer


Den bedste del af it-forskningen på Aalborg Universitet er i verdensklasse, og forskningsgrupper på Institut for Datalogi har selv efter international målestok opbygget et imponerende samarbejde med industrien. Det fastslår en international bedømmelseskomité i en ny uafhængig forskningsevaluering, som også peger på udfordringer i at have forskere med stjernestatus.

 

Professorerne bag evalueringen af Institut for Datalogi i Aalborg: Yannis Manolopoulos (Grækenland), Jos Baeten (Holland), Ann Blandford (England), Petri Myllymäki (Finland) og Aalborg Universitets egen Jan Stage.Bag bedømmelsen af Institut for Datalogi står fire professorer fra England, Finland, Holland og Grækenland, som hver især er anerkendte kapaciteter inden for de fagområder, de har været med til at granske i Aalborg. Gruppen er netop sammensat ud fra et ønske om at få en kritisk og reel vurdering.

 

- Vi mente godt, at vi kunne stå distancen over for et evalueringspanel, som var i stand til at stille de nødvendige skarpe spørgsmål. Resultatet er en mere fair vurdering, og den svarer meget godt til vores egen fornemmelse af både styrker og svagheder, forklarer institutleder Kristian G. Olesen fra Institut for Datalogi.

 

Samarbejde og superstjerner

Én af bedømmerne er professor Ann Blandford fra University College London, som med udgangspunkt i forholdene i Storbritannien er imponeret over de danske kollegers store kontaktflade til eksterne virksomheder:

 

- Det er en af de virkelige styrker i instituttet, og den bliver både brugt til at skaffe medfinansiering til forskningsprojekter og til at sikre at de problemer, der arbejdes med, er reelle og betydningsfulde. Det giver økonomisk og forskningsmæssig gennemslagskraft, siger Ann Blandford.

 

De udenlandske professorers evalueringsrapport fremhæver forskningen i distribuerede og indlejrede systemer samt forskningen i databaser og programmeringsteknologier som områder, hvor Aalborg Universitet er oppe og blande sig med de allerbedste miljøer i verden. Dokumentationen er opgørelser over antallet og kvaliteten af publicerede videnskabelige artikler, som ifølge evalueringen er ”exceptionelt”.

 

En stor del af æren tilfalder ifølge rapporten enkelte forskere med superstjerne-status på deres respektive områder. Det er samtidig en af de udfordringer, det internationale evalueringspanel påpeger.

 

- Det er vigtigt, at forskningsgrupperne har en gennemtænkt plan for, hvem der skal efterfølge superstjernerne. Der er også en risiko for, at stjernerne kan skygge for de yngre medlemmer af staben. Generelt er der god støtte til at bringe det yngre personale frem, men det er vigtigt, at det fortsætter hele vejen op gennem karrieren, så afløserne er klar til at blive de næste internationalt førende superstjerner inden for den datalogiske forskning, understreger den engelske professor Ann Blandford.

 

Rank ryg og hævede arme

Evalueringsrapporten er forståeligt nok blevet nærstuderet af institutleder Kristian G. Olesen, som vil bruge anerkendelsen og anbefalingerne i arbejdet med en ny strategiplan:

 

- Rapporten dokumenterer, at vi har nogle forskningsgrupper, som er med helt fremme i verdenseliten, og at vi også på andre områder er en højt estimeret organisationen. I betragtning af at det er Aalborg Universitet og ikke Harvard, der er blevet bedømt, bliver det svært at finde noget flottere. Folk går rundt med rank ryg i øjeblikket, og jeg har selv svært ved at få armene ned, efter at jeg har læst den, siger Kristian G. Olesen.

 Institutleder Kristian G. Olesen glæder sig over den positive vurdering af Institut for Datalogi i ny evalueringsrapport.

Han er enig med bedømmelseskomitéen i, at en af de store udfordringer for det succesfulde institut er sårbarhed i de enkelte forskningsgrupper, hvis centrale personer forsvinder.

 

- Det ligger i hele vores system, at nogle af de virkelige spidskompetencer er knyttet op på personer. Hvis en af vores ”Supermænd” rejser, kan vi ikke bare gå ud og hyre Batman i stedet. Hvis det var så let, ville vi netop være i Harvard-klassen. Vores opgave som institut er at skabe så attraktive forhold, at folk er interesserede i at gøre karriere her. Vi har en uddannelsesform, der er ideel til at spotte åbenlyse talenter, og når vi får øje på dem, prøver vi at skabe muligheder, der kan holde på dem, forklarer Kristian G. Olesen.

 

Omvendt betragter han lejlighedsvise udskiftninger på holdet som en garanti for udvikling, selv om det på kort sigt kan være et tilbageslag. Hvis kernepersoner forsvinder, skal de derfor ikke nødvendigvis erstattes af arvtagere med de samme interesser og evner.

 

- Der kommer dynamikken også ind, så vi forhåbentlig kan finde nye stjerner, og gøre deres felt til en del af vores profil. Det er jo det skønne ved den her branche, at et instituts profil tegnes af de personer, der er i instituttet, og der har vi heldigvis tilstrækkelig mange stjerner, så vi lyser op, konstaterer institutlederen.

 

Forskningsevalueringen bliver onsdag eftermiddag præsenteret i forbindelse med generalforsamlingen i BrainsBusiness ICTNORCOM, som holdes på Utzon Center i Aalborg.

 

Yderligere oplysninger og kontakt:

• Forskningsevalueringen af Institut for Datalogi dækker forskning udført i perioden fra 2006-2010. Den kan læses i fuld version her (pdf-fil, 17 mb).
• Komitéen bag den nye forskningsevaluering er professor Jos Baeten, Eindhoven University of Technology, professor Ann Blandford, University College London, professor Yannis Manolopoulos, Aristotle University i Thessaloniki og professor Petri Myllymäki, University of Helsinki. Den lokale repræsentant i komitéen er Institut for Datalogis egen professor Jan Stage.
• Institutleder Kristian G. Olesen, Institut for Datalogi, AAU, tlf. 9940 9852, mobil 2567 5494.
• Projektleder Henriette Frahm, Institut for Datalogi, AAU, tlf. 9940 9972.

 

Kilde: AAUs pressenyt

 


Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

   

 

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nordjyske IKT-klynge. Vi samler en lang række af Nordjyllands stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet

Region Nordjylland

IKT-erhvervet i Nordjylland

Aalborg Kommune

Business Region North Denmark

Copyright © 2008-2015 BrainsBusiness ICT North Denmark