Synspunkt: Ikke flere festtaler om IT


Synspunkt, af Grimur Lund, formand for BrainsBusiness. Bragt som brugerblog på computerworld.dk den 29. august 2011.

 

IT er de seneste 10 år i stigende omfang blevet reduceret til et emne, som ved passende lejligheder omtales i velmenende festtaler. I 90'erne var fokus et andet. Her vidste alle, at IT var den sikre vej til øget effektivitet og produktivitet. Her havde alle en IT-strategi - ja, det var for mange nærmest vigtigere end selve forretningsstrategien.

Men så sprang IT-boblen, og IT har siden levet en omtumlet og forkrøblet tilværelse som supporterhverv og som et nødvendigt onde på virksomhedernes omkostningsbudgetter. De fleste af os kan jo godt huske de høje vækstrater, vi havde i 90'erne, da mange andre europæiske lande stod stille. Det var IT-effektiviseringer og implementeringen af ny teknologi en væsentlig årsag til. Nu står vi i en sammenlignelig situation, hvor alle har fornemmelsen af, at der er behov for at trække en kanin op af hatten, som kan sikre fremtidig vækst.

Øget anvendelse af IT er et godt bud på en sådan kanin. Men IT-erhvervet har ikke længere den tyngde, det fortjener. Videnskabsministeren er eksempelvis ikke en tung post i regeringen, og IT-guruer og -konsulenter tør jo knap nok nævne, hvilken branche de tilhører. Sådan var det bestemt ikke i 90'erne, hvor der vel næppe fandtes et erhverv, der var behæftet med mere prestige.

Men lad os gemme nostalgien, og i stedet fokusere på at få IT øverst på dagsordenen i regeringen, hos virksomhederne og i det offentlige.

For det første ved vi med sikkerhed, at udviklingen går i retning af IT i alting. Og det er ikke bare et fluffy og smart statement - det er et statement, der skal tages 100% bogstaveligt. Produkter, som vi i dag ikke forbinder med IT, vil fremover være intelligente. Lige fra sko og tøj vævet af strømførende tekstiler med sensorer, der kan måle blodtryk, puls, temperatur mv. til vaskemaskiner, der ved, hvornår strømmen og vandet er billigst at bruge og belaster miljøet mindst muligt.

For det andet ved vi nu, at out- og nearsourcing af produktion til udlandet for mange brancher er begyndelsen til enden. Vi troede, at de tunge vidensarbejdspladser ville blive i landet. At R&D ville forblive dansk, og at det kun var de ufaglærte arbejdspladser, vi flyttede. Sådan er det i mange tilfælde ikke gået.

Hermed står det klart, at hvis vi vil beholde dansk produktion og danske arbejdspladser, så skal vi dels satse på automation og dels på intelligente produkter. Dansk tekstilproduktion blev udflaget for mange år siden, men hvem siger, at vi ikke kan stå for udvikling af fremtidens højteknologiske og intelligente tekstiler?

Danske fremstillingsvirksomheder såvel som servicevirksomheder bør vende sig til IT i alting-tankegangen - enten i form af automatisering eller i form af udvikling af innovative og intelligente produkter. Det er visionært og ambitiøst - men bestemt ikke urealistisk.

Hos BrainsBusiness ICT NORTH DENMARK arbejder vi for at fremme anvendelsen af IT som vækstmiddel. Læs mere på www.brainsbusiness.dk

 


Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

   

 

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nordjyske IKT-klynge. Vi samler en lang række af Nordjyllands stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet

Region Nordjylland

IKT-erhvervet i Nordjylland

Aalborg Kommune

Business Region North Denmark

Copyright © 2008-2015 BrainsBusiness ICT North Denmark