30-sporet datamotorvej i sigte

Mængden af data, der overføres via mobile netværk, er voldsomt stigende. Om fem til syv år vil båndbredden og hastigheden på de nye 5G-netværk være op mod 200 gange hurtigere, end den er nu – så hurtig, at farten mister sin betydning, fortæller professor Preben Mogensen fra Institut for Elektroniske Systemer på AAU.

- Hvis man forestiller sig, at det mobile bredbånd, vi bruger nu, er en almindelig motorvej med to spor i hver retning, så svarer den 5G-teknologi, som vi regner med bliver implementeret omkring 2020, til at der er 30 spor i hver retning, forklarer professor Preben Mogensen.

Forskere og fagfolk fra hele verden er for øjeblikket ved at forsøge at nå til enighed om, hvilke frekvensbånd de nye båndbredder skal benytte – noget, der indtil videre ikke er lykkedes.

Frekvensbåndsalat

I takt med at behovet for større mobil båndbredde stiger, er der brug for at udvide antallet af frekvensbånd, som man kan bruge til at sende data over.

Kort fortalt kan man med lave frekvensbånd dække et meget stort område med lille båndbredde, mens muligheden for at øge båndbredden stiger, jo højere frekvensen er. Men desværre bliver dækningen også dårligere og dårligere, så der skal sættes flere sendere op, for at brugerne kan få fuld glæde af det hurtige netværk.

Samtidig er det svært at finde international enighed omkring allokering af nye frekvensbånd til 5G teknologien, fordi de forskellige lande i forvejen bruger radiofrekvenserne til satellitkommunikation, radarkontrol eller anden vigtig kommunikation, som ikke må forstyrres.

Eksempelvis bruger mobiltelefoner i Europa, Asien og USA forskellige frekvensbånd, men fordi telefoner skal kunne sælges på det globale marked, dækker de fleste smartphones over en meget bred række frekvenser.

Ikke flere, men mere

- Når man ser på verdens befolkning, har vi snart alle sammen en mobiltelefon, så det er ikke fordi væksten i menneskelige brugere stiger særlig hurtigt, forklarer Preben Mogensen. - Til gengæld bruger hver enkelt af os mere og mere data. For bare fem år siden brugte vi mest telefonerne til at tale i,  men i dag er vi online konstant med streamingtjenester, Facebook, mail og hvad vi ellers bruger af applikationer, der kører hele tiden. Rundt regnet stiger vores dataforbrug med ca. 30 procent om året og bliver tidoblet i løbet af hvert tiår.

Forbruget stiger også, fordi telefonernes kameraer arbejder med højere opløsning, skærmene bliver bedre og der bliver proppet mere data ind på helt almindelige hjemmesider, hvor billeder, reklamer og videoklip fylder meget på de fleste netmedier.

- Den tekst, vi gerne vil læse på en side, fylder sikkert ganske få bytes, men det er alt det udenom, der fylder. Så selv om vi måske ikke føler, at vi får mere, stiger vores behov for data alligevel hele tiden, forklarer Preben Mogensen.

 

> Læs mere på aau.dk

 

Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nationale klynge for digitale teknologier. Vi samler en lang række stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet     Business Region North Denmark      IKT-erhvervet i Danmark      Aalborg Kommune