5G-prisen går til Nokia Bell Labs Aalborg og Aalborg Universitet

5G Prisen blev på Tele2019-konferencen 23. oktober overrakt til Nokia Bell Labs Aalborg og Aalborg Universitet for deres samarbejde, der har været banebrydende og nytænkende inden for udvikling af 5G-teknologier. 5G Prisen uddeles for første gang og er et samarbejde mellem Ida Connect og Energistyrelsen.

Vinderen af den førate 5G Pris blev Nokia Bell Labs Aalborg og Aalborg Universitet, der over en længere periode har væretkraftigt involveret i forskning, der er indgået i udviklingen af 5G-systemet og dets teknologikomponenter. Deres praktiske demonstrationer og aktive deltagelse i nationale fora har bidraget til at øge viden om 5G i Danmark.

”Bedømmelsesudvalget har lagt vægt på Nokia og Aalborg Universitets samlede arbejde og betydning for udviklingen af 5G. Nokia Bell Labs Aalborg og AAU har blandt andet været en drivende kraft i en række EU-projekter, som udviklede nogle af de første koncepter til 5G New Radio. De har skabt 5G-højteknologiarbejdspladser i Danmark og konkrete resultater inden for 5G. Projektet sikrer, at Danmark er med på 5G-verdenskortet” udtaler Robert Lindgaard, medlem af bedømmelsesudvalget og chefkonsulent i Energistyrelsen.

Globalt design og standardisering

− Jeg er stolt af prisen og af at være en del af AAU-Nokia Bell Labs forskningsssamarbejdet. Især fordi jeg oplever, at den forskning, vi udfører i AAU Wireless Communication Networks, har en reel indflydelse i verden og stor værdi bl.a. for industrien, siger Ignacio Rodriguez Larrad, som er post.doc. på AAU.

Også hos Nokia Bell Labs er der glæde over prisen:

− Det glæder os at få anerkendelse for vores banebrydende forskning, der resulterer i nye teknologiske løsninger og standarder for 5G. Vores samarbejde med Aalborg Universitet er et godt eksempel på, hvordan vores 5G-engagement rundt omkring i verden er baseret på et stærkt europæisk forsknings fundament, siger Peter Merz, Head of Standardization Research Lab, Nokia Bell Labs

Og netop forskningssamarbejdets globale indflydelse er et af de områder, der er nævnt i begrundelsen for, at prisen går til AAU og Nokia Bell Labs. Forskningsresultaterne har eksempelvis direkte påvirket 5G-standardiseringen i hele verden via det globale standardiseringsorgan 3GPP, ligesom forskningsholdet har været drivkraft i flere store EU-projekter inden for 5G-området samt været pionerer inden for udvikling af 5G-teknologier, der muliggør højere effektivitet og bedre services i både den private og den offentlige sektor. Ifølge forskergruppen bliver 5G-kommunikationsteknologien nervesystemet i vores dagligdag: Vi vil få datarater, som vi kender fra fiber, direkte til vores terminal i lommen, , der vil blive udveksling af massive mængder data for at opnå en effektiv grøn omstilling, og også fremtidens telemedicin vil kræve pålidelig kommunikation.            

IoT, selvkørende biler og robotter

Professor Preben Mogensen, som er AAU’s projektleder i forskningssamarbejdet, er naturligvis også glad for prisen og nævner som en medvirkende faktor forskerholdets store arbejde med at udbrede kendskabet til anvendelse af 5G-teknologien. Her er listen også lang: For eksempel formidling af brugen af 5g-teknologien i forbindelse med fremtidens selvkørende biler, droner og den digitale omstilling inden for industriel produktion.  

Endvidere fremhæver professor Preben Mogensen universitetets viden inden for en lang række relevante forskningsområder:

− Ved at samarbejde på tværs af forskningsområder kan vi opnå en unik position i at teste 5G-teknologiens muligheder. Vi har arbejdet tæt sammen med forskere fra Smart Production Lab for at demonstrere industri 4.0-visioner (Den 4. industrielle revolution).   

Preben Mogensen begyndte allerede i 2011 at forske i 5G – eller ”det trådløse kabel,” som han også kalder det, og han glæder sig til at se, hvad fremtiden bringer inden for området.

− Det bliver spændende at se 5G-teknologien komme i brug. Jeg ser især meget store muligheder til styring af fremtidens robotter – både i produktionsindustrien og inden for sundhedssektoren.

Kilder: Energistyrelsen og Nyheder på AAU

Foto: Henrik Frydkjær. Klaus Pedersen fra Nokia Bell Labs Aalborg (nr. 2 fra venstre) og Ignacio Larrad fra Aalborg Universitet. De to flankeres af formand for IDA Connect, Michael Jensen og Janni Torp Kjærgaard, vicedirektør i Energistyrelsen.
 

Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nationale klynge for digitale teknologier. Vi samler en lang række stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet     Business Region North Denmark      IKT-erhvervet i Danmark      Aalborg Kommune