De første resultater klar fra Gigantium: Smart City Living Lab

Efter godt 8 måneders drift er de første resultater fra Aalborgs første Smart City Living Lab nu klar. Mens IoT-netværket har vist sig reelt at kunne hjælpe Gigantium med at optimere bygningens drift, har projektpartnerne også gjort sig en række erfaringer omkring selve IoT-netværkets opbygning og drift.

Otte måneder efter indvielsen gør professor Preben Mogensen, AAU, status i artiklen "IoT-sensorer løber hurtigt tør for strøm" i Ingeniøren. Her giver han også eksempler på, hvordan de indsamlede data kan anvendes i dagligdagen:

»Gigantium bruges til håndboldkampe, og når der er store kampe med mange tilskuere, så stiger temperaturen ofte til det ulidelige sidst i kampen. Vi har blandt andet undersøgt, hvor meget hallen varmes op pr. tilskuer under en håndboldkamp. Gigantium ved ofte, hvor mange der kommer til en sportsbegivenhed, og kan derfor indstille temperaturen efter det, så man måske starter på 18 grader ved kampens start og ender på 21, i stedet for at starte på 21 grader og så ende på 24 grader,« fortæller han.

Det andet eksempel handler om brugen af lokaler, eksempelvis til møder. Typisk booker man et mødelokale i et fælles it-system. Men bare fordi man booker et mødelokale er det ikke ensbetydende med at det overhovedet er blevet brugt eller at alle stole har været taget i brug.

»Det er ikke nødvendigvis helt let at estimere, præcist hvor mange der har brugt et lokale på et givet tidspunkt. En bevægelsessensor opdager eksempelvis ikke, hvis en person sidder helt stille i rummet, ligesom en CO2-sensor bliver forvirret, hvis du åbner vinduet, mens lyssensorer kan snydes ved at slukke lyset,« siger Preben Mogensen.

Hvis man derimod måler en lang række faktorer, som det er tilfældet i Gigantium, er det muligt at krydse dem for bedre at kunne se sammenhænge i de mange data.

»Ved at kombinere forskellige sensortyper har vi undersøgt, hvordan vi kan øge sandsynligheden for at gætte rigtigt på antallet af personer i et rum på et givet tidspunkt. Det kan bruges til at udnytte lokalerne bedre – for bare fordi et lokale er booket i et it-system, er det ikke sikkert, at det bliver brugt, ligesom lokaler bliver brugt uden at være booket,« siger Preben Mogensen.

> Læs hele artiklen i Ingeniøren

> Læs nyhedsartikel om indvielsen af Gigantium: Smart City Living Lab

> Læs gode råd til at komme i gang med IoT

Preben Mogensen og borgmester Thomas Kastrup-Larsen ved indvielsen af Gigantium: Smart City Living Lab, marts 2018.

Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nationale klynge for digitale teknologier. Vi samler en lang række stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet     Business Region North Denmark      IKT-erhvervet i Danmark      Aalborg Kommune