Ekspert i trådløs teknologi får stor EliteForsk pris

En af hovedkræfterne bag Aalborg Universitets forskning i mobil og trådløs teknologi, den 42-årige professor Petar Popovski fra Institut for Elektroniske Systemer, får Forskningsministeriets store EliteForsk-pris på 1,2 mio. kr.

Makedonsk-fødte Petar Popovski leder en forskningsgruppe, som fokuserer på næste generations trådløse & mobile kommunikationssystemer (5G) og ”Tingenes Internet”, hvor apparater, maskiner og sensorer i massevis bliver koblet op og gjort tilgængelige online. Petar Popovski og kollegerne er især optaget af pålidelighed:

- Et af de største problemer ved trådløs kommunikation er pålidelighed, og det vil kun vokse i de kommende år. Arbejdsmæssigt er vi i stigende grad afhængige af vores smartphones og bærbare computere, og af at de kan lagre og hente data i skyen.  Samtidig er pålidelighed en af de afgørende forudsætninger for at kunne lave næste generation af mange komplekse systemer. Det vigtigste spørgsmål i den forbindelse er, hvordan vi kan øge pålideligheden af trådløse transmissioner og protokoller, i forhold til hvad vi har til rådighed i dag, mener Petar Popovski.

Han har på nærmeste hold fulgt udviklingen, hvor trådløs kommunikation på blot 20 år er gået fra at være en bekvemmelig ”nice-to-have” mulighed til nu at være en absolut ”must-have” service:

- Historisk set har det nok været det hurtigste, man nogensinde har promoveret et produkt til at blive en uundværlig ”råvare”, på linje med vand og elektricitet, konstaterer han.

> Læs mere på aau.dk

 

Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nationale klynge for digitale teknologier. Vi samler en lang række stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet     Business Region North Denmark      IKT-erhvervet i Danmark      Aalborg Kommune