Ekspert i trådløs teknologi får stor EliteForsk pris

En af hovedkræfterne bag Aalborg Universitets forskning i mobil og trådløs teknologi, den 42-årige professor Petar Popovski fra Institut for Elektroniske Systemer, får Forskningsministeriets store EliteForsk-pris på 1,2 mio. kr.

Makedonsk-fødte Petar Popovski leder en forskningsgruppe, som fokuserer på næste generations trådløse & mobile kommunikationssystemer (5G) og ”Tingenes Internet”, hvor apparater, maskiner og sensorer i massevis bliver koblet op og gjort tilgængelige online. Petar Popovski og kollegerne er især optaget af pålidelighed:

- Et af de største problemer ved trådløs kommunikation er pålidelighed, og det vil kun vokse i de kommende år. Arbejdsmæssigt er vi i stigende grad afhængige af vores smartphones og bærbare computere, og af at de kan lagre og hente data i skyen.  Samtidig er pålidelighed en af de afgørende forudsætninger for at kunne lave næste generation af mange komplekse systemer. Det vigtigste spørgsmål i den forbindelse er, hvordan vi kan øge pålideligheden af trådløse transmissioner og protokoller, i forhold til hvad vi har til rådighed i dag, mener Petar Popovski.

Han har på nærmeste hold fulgt udviklingen, hvor trådløs kommunikation på blot 20 år er gået fra at være en bekvemmelig ”nice-to-have” mulighed til nu at være en absolut ”must-have” service:

- Historisk set har det nok været det hurtigste, man nogensinde har promoveret et produkt til at blive en uundværlig ”råvare”, på linje med vand og elektricitet, konstaterer han.

> Læs mere på aau.dk

 

Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nordjyske IKT-klynge. Vi samler en lang række af Nordjyllands stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet      Region Nordjylland      Business Region North Denmark      IKT-erhvervet i Nordjylland      Aalborg Kommune