Gigantium bliver testsite for IoT-netværk

Idræts- og kulturcenteret Gigantium i Aalborg lægger i foråret 2018 vægge til en flok utraditionelle gæster. Centeret bliver banebrydende som et af Danmarks første testsites for et netværk af trådløse sensorer og gateways til dataindsamling i en virkelig kontekst – et såkaldt Internet of Things (IoT)-netværk, der er udviklet i tæt samspil mellem Aalborg Universitet, AaK Bygninger under Aalborg Kommune samt de nordjyske IT-virksomheder RTX, Neogrid Technologies, Trifork og IBA System.

Målet med projektet er dels at udvikle og teste et trådløst IoT-netværk i en virkelig brugskontekst, dels at afprøve, hvordan de indsamlede data – herunder temperatur, luftfugtighed, brugerflow, støj, lufttryk, lys og CO2-niveau – kan udnyttes i forhold til eksempelvis optimering af arbejdsmiljø, energiforbrug, rengøringsplanlægning, brugerflow og –information samt automatisk styring af bygningsautomatik.

Projektparterne er bragt sammen i kølvandet på en innovationsworkshop, som den nordjyske IKT-klynge BrainsBusiness holdt i januar 2017, men idéen stammer helt tilbage fra en workshoprække i 2015.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen er begejstret for, at Gigantium skal være med helt i front i forhold til at afprøve nye teknologier.

- Jeg er både meget glad og stolt over, at vi her i Aalborg har fået et smart city living lab baseret på Internet of Things. Det er fantastisk, at vi også på det her område kan være med helt up front, og jeg er ikke i tvivl om, at det ikke mindst skyldes det tætte samarbejde, der er mellem vores virksomheder, kommune og Aalborg Universitet, fortæller Thomas Kastrup-Larsen.

Potentiale for optimering på mange fronter

Morten Hvilsom Larsen, leder af Gigantium Vand & Wellness, var ikke i tvivl, da han blev inviteret til at lægge hus til samarbejdet:

- Vi ser stort potentiale i det her. Med trådløse sensorer kan man nemt sætte et sådant netværk op i enhver bygning – og derved holde øje med og optimere driften, både med henblik på medarbejdernes arbejdsmiljø og brugernes besøgsoplevelse, energiregningen, bygningsvedligehold og andre driftsudgifter, siger han.

Projektet handler således ikke blot om at lave en løsning, der kan optimere driften af Gigantium, men også om at udvikle en løsning, der kan skaleres, tilpasses og udrulles til en bred vifte af bygninger.

Asger Hviid, Business Development & Area Sales Manager – Industrial IoT hos RTX, som står for udvikling af hardwareplatformen med sensorer, som anvendes i projektet, har store forventninger:

- Vi ser et stort potentiale i at være med i et projekt som dette. Vi får et proof-of-concept på et IoT-netværk som dette, hvor vores platform og sensorer anvendes, og i princippet er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke use cases vi kan dække ind. Med systemet i Gigantium får vi en legeplads, hvor både vi som virksomheder og forskerne kan teste de ting, der giver forretnings- og forskningsmæssig værdi – og herefter vil vi kunne arbejde videre med at inkorporere de bedste resultater i vores egne produkter og forretningsmodeller, siger han.

IoT-testsite baseret på samarbejde mellem forskning og erhverv

Tovholder på projektet er lektor Mads Lauridsen på Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer, som glæder sig over muligheden for at teste en komplet IoT-løsning i en realistisk kontekst.

- IoT er sådan en størrelse, som alle taler om, men der er ikke mange, der er så langt, at de gør noget konkret ved det. Her får vi mulighed for at bygge et avanceret system op med 50-100 sensorer og rigtig mange brugere og interessenter, som kan spille ind med hver deres kompetencer og erfaring på forskellige aspekter af systemet. Fra vores side får vi en lang række data, som gør os i stand til at optimere på de tekniske komponenter og den trådløse kommunikation af data – fx hvordan datatrafikken fra sensor til gateway til dataanalytiker kan optimeres, og hvor tit og hvor ofte data skal indsamles for at få den optimale styring af fx temperatur og ventilation efter en event i den store hal eller af lufttryk og udsugning i svømmehallen for at undgå, at fugt siver ud i andre dele af Gigantium, forklarer han.  

Hos BrainsBusiness arbejder man nu med at oprette lignende projektsamarbejder blandt klyngens medlemmer.

- Samarbejdet omkring Gigantium er et rigtig godt eksempel på, hvordan innovation opstår, når vi får samlet en kritisk masse af dygtige virksomheder og forskere omkring en fælles udfordring. Alle deltagerne får værdifuld ny viden, de kan bruge i deres egen virksomhed eller forskningsaktiviteter, og samtidig får vi en spændende og ikke mindst synlig Smart City-løsning i Aalborg, som kan fungere som inspiration for fx andre byer eller lignende projektkonsortier. Vi har en masse rigtigt dygtige virksomheder og forskere i det nordjyske IKT-miljø, og et vellykket samarbejde som dette kan anvendes som ’best practice’, når vi fremover skal facilitere nye projektsamarbejder, siger Co-Cluster Manager i BrainsBusiness, Birgit Pia Nøhr.

 

Projektpartnere:

BrainsBusiness, Gigantium Vand & Wellness, AaK Bygninger, Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer, IBA System, Neogrid Technologies, RTX og Trifork.

 

 

 

 

 

 

 

 


Presseomtale:

Nordjyske Erhverv - "Gigantium får taget temperaturen / Gigantium måles og vejes"

Nordjyske - "Publikum sveder for meget - det skal sensorer sætte en stopper for"

ITwatch - "RTX og Trifork skal teste IoT-netværk i Aalborg"

AAU.dk - AAU i tæt samarbejde om banebrydende netværk i Gigantium

 


 

For mere information, kontakt venligst:

Birgit Nøhr, BrainsBusiness, bpn@adm.aau.dk, tlf. 29 72 07 01

Morten Hvilsom, Gigantium Vand & Wellness – morten.hvilsom@aalborg.dk, tlf. 99 82 46 08

Steffen Froulund, IBA System – sfr@ibasystem.dk, tlf. 30 76 50 90

Mads Lauridsen, AAU – ml@es.aau.dk, tlf. 99 40 86 88

Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nationale klynge for digitale teknologier. Vi samler en lang række stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet     Business Region North Denmark      IKT-erhvervet i Danmark      Aalborg Kommune