It-sektor advarer: Opbremsning er et faresignal

Pressemeddelelse, BrainsBusiness og it-forum, 31. maj 2019

En spritny analyse af 2.255 regnskaber fra danske it-virksomheder viser, at sektoren efter en årrække med vækst og stigende overskud nu bremser op. To af Danmarks største it-netværk, BrainsBusiness og it-forum peger på, at branchen skal og bør have meget mere bevågenhed.

It-sektoren er vigtig for dansk erhvervsliv, da den står for størstedelen af den digitalisering og produktivitetsfremgang, som er helt afgørende for erhvervslivet som helhed. Men noget tyder på, at der er en opbremsning i gang. En helt ny analyse viser, at andelen af it-virksomheder, der kører med overskud, er faldet fra 72,55 procent til 70,24 procent det seneste år – og det på trods af, at it-branchen samtidig oplever stigende omsætning. I 2018 rundede omsætningen således 232 mia. kr., hvilket er en stigning på 3,7% i forhold til 2017, hvor omsætningen landede på 224 mia. kr. (kilde: IT-branchen). Det er mere end fem år siden, at andelen har ligget så lavt, og det giver grund til eftertanke, mener Rasmus Antoft, dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet:

- It-sektoren er en vigtig og toneangivende motor i den pågående digitale omstilling af både samfund og erhvervsliv i Danmark, hvor et af målene er at hæve produktiviteten. Hvis indtjeningen er faldende, så kan det være et tegn på en opbremsning i villigheden til at investere i fremtiden, forklarer han.

Det er de to store it-netværk, BrainsBusiness og it-forum, der tilsammen repræsenterer 600 danske it-virksomheder, der står bag undersøgelsen. Analysen baserer sig på 2.255 aktuelle årsregnskaber fra it-virksomheder, der har eksisteret i minimum fem år, og analysen viser blandt andet også, at antallet af it-virksomheder, der har øget deres indtjening det seneste år, nu er faldet til 48,43 procent mod 51,40 procent året før:

- Vi har gennemført tilsvarende analyser de seneste år, og der er ingen tvivl om, at 2017 er det foreløbigt bedste år for branchen siden finanskrisen. Nu ser vi så tegn på, at indtjeningen begynder at falde, og vi ser det som et tegn på de udfordringer, som branchen kæmper med, forklarer Cluster Manager Birgit Nøhr fra BrainsBusiness og fortsætter:

- It-branchen skal og bør have meget mere opmærksomhed. Vi hører eksempelvis dagligt om nye tiltag, der skal tiltrække flere unge mennesker til håndværksfagene. Men it-sektoren har manglet arbejdskraft i mere end 20 år, og det har ikke givet nævneværdig opmærksomhed fra politikernes side. Det undrer mig, når vi ser på, hvilke brancher der står for den største værditilvækst pr. medarbejder. Her er der nemlig ikke mange, der kan måle sig med it-branchen. Der er absolut heller ingen tvivl om, at den digitale omstilling, som it-sektoren om nogen er primus motor for, er afgørende for vækst og velstand i vores samfund – så lad os sætte handling bag ordene omkring støtte til denne omstilling.

Men der er også yderligere parametre, som udfordrer it-sektoren p.t. Der er ingen tvivl om, at den digitale omstilling medfører nye muligheder, men samtidig betyder den også, at der investeres tid og kapital i nye teknologier og forretningsområder, hvilket ifølge direktør for it-forum, Bo Sejer Frandsen, kan være medvirkende til opbremsningen:

- Det er vigtigt at have fokus på det skifte, som it-sektoren befinder sig i. Nye teknologier som AI, AR og robotter er i fremmarch, og i øjeblikket er der min klare fornemmelse, at mange it-virksomheder investerer i at opbygge kompetencer inden for områderne – velvidende at de egentlige produkter og dermed indtjeningen først kommer senere.

Birgit Nøhr og Bo Sejer Frandsen siger samstemmende, at branchen bør have større politisk fokus, samt at netværksdannelse og samarbejde med universiteterne er vejen frem.

Fakta om regnskabsanalysen

En analyse af 2.255 regnskaber fra perioden 2014-2018 fra danske IT-virksomheder viser følgende resultater:

 

Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nationale klynge for digitale teknologier. Vi samler en lang række stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet     Business Region North Denmark      IKT-erhvervet i Danmark      Aalborg Kommune