Ny lyd-forskning fra AAU skal forbedre danskernes sundhed og livs-kvalitet

Forskere fra Aalborg Universitet (AAU) vil sammen med nogle af landets førende lydvirksomheder gøre det muligt at skabe personlige lydzoner i hospitaler og private hjem. Målet er at udnytte lydens positive egenskaber og skærme af for baggrundsstøj for derved at forbedre danskernes sundhed.
 
Forskere fra Institut for Datalogi og Institut for Elektroniske Systemer på AAU er gået sammen med bl.a. B&O i et nyt projekt, der skal gøre det muligt at skabe personlige lydzoner fx omkring en patient i et hospital eller hvert familiemedlem i private hjem. Lydzonerne forudses at kunne forbedre sundheden og livskvaliteten for de 40 pct. af den danske befolkning, der i dag er negativt påvirket af lyd.

Stort sundhedspotentiale i positive lydindtryk

Flere studier har vist, at uønsket lyd har store skadelige konsekvenser for mennesker. Det er årsag til stress, hjertesygdomme, psykologiske problemer og lavere trivsel og produktivitet. Ønsket lyd derimod, fx musik eller naturlyde, har påviste positive effekter. Det kan være afstressende, smertestillende, sænker nervøsitet og giver følelse af glæde.
 
Hele 40 pct. af den danske befolkning er i dag negativt påvirket af lyd, og hver femte dansker udsættes i løbet af natten for lyd i mængder, der er decideret helbredsskadelig. Der er således et stort sundhedspotentiale i at kunne levere positive lydindtryk og samtidig reducere uønskede lyde.
 
Derfor er Innovationsfonden, Bang & Olufsen, SoundFocus, Wavecare og Aalborg Universitet gået sammen om et ny stort forskningsprojekt, der skal udvikle et lydsystem, som forbedrer danskernes sundhed og livskvalitet – i første omgang på hospitaler og i hjemmet. Projektet, der går under navnet ISOBEL, støttes af Innovationsfonden med knap 20 mio. kr.
 
- Målet er at udvikle en helt ny type lydsystem, hvor højttalere ikke bare afspiller en bestemt kanal, men i samspil er i stand til at skabe et antal lydzoner i et lokale eller område, hvor man kan styre den lyd, der afspilles, og maskere uønsket lyd. Vel at bemærke uden brug af fx hovedtelefoner eller andet personligt udstyr, siger professor og institutleder ved Institut for Datalogi på AAU Jesper Kjeldskov.
 
Derved kan systemet forbedre livskvaliteten og sundheden i borgernes eget hjem, men også have stor betydning for patienter på landets sygehuse.
 
- Når man er indlagt, er man i forvejen i en svær og stresset situation i uvante omgivelser, der kan synes kaotiske. Hvis vi kan indkapsle hver enkelt patient i en positiv lydzone, kan vi ikke blot skabe roligere omgivelser, men det rette lydmiljø kan virke direkte smertestillende og derved bidrage til patientens pleje, siger professor Jan Østergaard fra Institut for Elektroniske Systemer på AAU. 

Højttalere skal skabe målrettede lydzoner

Konkret vil forskerne udvikle et dynamisk og interaktivt lydzonesystem, der tilpasser sig omgivelserne. Systemet skal automatisk og med løbende målinger ændre de akustiske indstillinger ud fra brugerens ønsker og behov og dermed gøre lydzonerne i stand til at ændre form, størrelse og placering, fx hvis man flytter sig, hvis antallet af personer i rummet ændres, eller hvis man åbner vinduer.
 
Ifølge Jesper Kjeldskov og Jan Østergaard er de potentielle sundhedsmæssige gevinster ved det nye projekt enorme. De forudser, at systemet vil kunne ændre den måde, vi påvirkes af vores fysiske omgivelser på, hvilket vil være gavnligt for vores sundhedstilstand.
 
- Der har generelt været for lidt fokus på den sundhedsmæssige effekt af lyd – og ikke mindst uønsket lyd. Men det har kæmpe betydning for vores alles trivsel og sundhed, og derfor tror vi også på, at potentialet for dynamiske lydzoner er enormt. Ud over anvendelsen på hospitaler vil systemet også kunne anvendes fx på fly eller i private hjem, så vi kan skabe et sundt lydklima med væsentligt mindre oplevet støj og dermed også væsentligt mindre sundhedsmæssig påvirkning, siger Jesper Kjeldskov.

FAKTA

Innovationsfondens investering: 18 mio.kr.
Samlet budget: 30 mio. kr.
Varighed: 4 år
Officiel titel: Interactive Sound Zones for Better Living (ISOBEL)
 
Projektet er et samarbejde mellem virksomhederne Bang & Olufsen, SoundFocus, Wavecare, og Aalborg Universitets institutter for Elektroniske Systemer og Datalogi. Sammen skal de udvikle og afprøve et interaktivt dynamisk lydzone system, som i første omgang skal tages i anvendelse på hospitaler og i private hjem.
 
Netop disse steder kan styring af lydindtryk have store helbredende og forebyggende effekt. Det kan forbedre patientmiljø, arbejdsmiljø, familiemiljø, osv. På længere sigt forventes det, at resultaterne fra projektet kan udvides og skaleres til fx udendørsområder og store offentlige rum.
 
Kilde: Nyheder fra AAU

Demoillustration af lydzoner i et hospital

Demoillustration af lydzoner i et privat hjem

> Læs presseomtale på TV2Nord.dk

> Læs presseomtale på Berlingske.dk (kræver abonnement)

Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nationale klynge for digitale teknologier. Vi samler en lang række stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet     Business Region North Denmark      IKT-erhvervet i Danmark      Aalborg Kommune