Robotter bliver Nordjyllands nye væksteventyr

Et rent nordjyske finalefelt til Diras Automatiseringspris 2019 satte en tyk streg under, at robotvirksomhederne i Nordjylland er blandt landets stærkeste. En nylig afdækning viser, at Nordjylland huser mere end 100 virksomheder inden for branchen. Kombineret med et stærkt universitet og en mangeårig tradition for samarbejde på tværs er grundlaget for et nyt væksteventyr på plads.
 
Nordjyske robotvirksomheder markerer sig i stigende grad både nationalt og internationalt. I kampen om Diras Automatiseringspris 2019 løb Aalborg Universitetshospital med sejren foran to andre nordjyske virksomheder, og Aalborg Universitet er sammen med den nordjyske IKT-klynge BrainsBusiness udvalgt som eneste danske partnere i et stort europæisk netværk af såkaldte Digital Innovation Hubs med fokus på robotteknologi. Nordjyske robotprodukter anvendes over hele verden, mest kendt måske robotten Intelligent Marking, der optegner linjer på fodboldbaner over hele USA.
 
Meget symptomatisk for branchen i Nordjylland er Aalborg Universitetshospitals vinderløsning resultatet af et mangeårigt samarbejde mellem forskning, erhverv og offentlige organisationer. Løsningen, Den Intelligente Forsendelseskasse, der øger kvaliteten og kapaciteten af hospitalets håndtering af blodprøver, er udviklet i tæt parløb med de nordjyske virksomheder LT-Automation og Intelligent Systems.
 
- Vi har i Nordjylland en helt særlig styrke i vores lange tradition for samarbejde – både mellem virksomheder, der i princippet er konkurrenter, og mellem virksomheder, forskere og offentlige organisationer. Derved bringer vi hele værdikæden fra spirende idé til slutbrugernes behov i spil og skaber robotløsninger på baggrund af den seneste teknologiske viden – samtidig med, at vi sikrer os, at det er løsninger, som er nemme og tilgængelige for brugerne at anvende, siger Claus Falk, formand for BrainsBusiness.
 
BrainsBusiness har som klyngeorganisation med fokus på IKT – Informations- og Kommunikationsteknologi – i mere end 10 år arbejdet for at facilitere samarbejde og videndeling på tværs i det nordjyske IT-miljø – herunder også robotbranchen, der netop gør brug af en lang række digitale teknologier som kunstig intelligens, sensorteknologi og automatisering.
 
- Nordjylland står på kanten af et nyt væksteventyr med robotterne som omdrejningspunkt. Vi har nogle virkeligt stærke IKT-kompetencer, der nu kan udnyttes til fulde i robotbranchen. På nationalt plan spås robotbranche en omsætning på 52 mia. kr. i 2025, og vi forventer klart, at en stor del af den omsætning – og de medfølgende 25.000 arbejdspladser – vil blive skabt i Nordjylland, siger Claus Falk.
 
BrainsBusiness sætter i efteråret 2019 fokus på den nordjyske robotbranche ved en række temaarrangementer. Første event er Robot Day – Robotter i Produktionen den 22. oktober, der sætter spot, hvordan anvendelsen af robotteknologi kan skabe væksti i små og mellemstore virksomheder.
 
 

Claus Falk, formand, BrainsBusiness

Læs presseomtale: 

> ITReload

> ElektronikFokus

Accepter cookies

Dette website bruger cookies bl.a. til at udarbejde statistik over anvendelsen af sitet.

BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, der arbejder for at støtte og udvikle den nordjyske IKT-klynge. Vi samler en lang række af Nordjyllands stærke private og offentlige aktører og skaber netværk og samarbejde på tværs. Kerneaktørerne bag BrainsBusiness er:

Aalborg Universitet      Region Nordjylland      Business Region North Denmark      IKT-erhvervet i Nordjylland      Aalborg Kommune